ترکمن سسی - وحید حاج سعیدی در یادداشتی نوشت: با وجود جاذبه های گردشگری تاریخی، هنری و فرهنگی متعدد در شمال ایران، بیشتر گردشگرانی که به این خطه سفر می کنند، استفاده از موهبت های طبیعی دریا و جنگل را اولین اولویت خود در سفر به این سه استان قرار می دهند...
و این دو جاذبه گردشگری در کنار مهمان نوازی مردم شمال باعث می شود تا خیل عظیم گردشگران همه ساله در ایام نوروز و تابستان و هر موقعیت تعطیلی چند روزه راهی شمال شوند.
هر چند ورود گردشگران از یک سو باعث توسعه و رونق اقتصاد استان های شمالی می گردد ولی از سویی به لحاظ کمبود و حتی فقدان زیر ساخت های لازم در خصوص اسکان، حمل و نقل و ترافیک و ... مردمان شمال را با مشکلات عدیده ای مواجه می سازد. در حقیقت مشکلات زیست محیطی، ترافیکی و حتی فرهنگی همواره یکی از دغدغه های مردم شمال بوده و هست تا جایی استاندار وقت مازندران از اجرای طرح پاک در این استان خبر داده بود و در صدد احیای مازندران و فراهم کردن زمینه ای برای زودون ناپاکی ها از طبیعت منحصر به فرد این استان نموده بود.
با این وجود باید پذیرفت دریای خزر به عنوان یک قطب گردشگری مهم و لجستیک در کشور گردشگران زیادی را به سمت خود می کشاند و باید هر چه سریع تر باید بستری مناسب برای استفاده بهینه و کم ضرر تر از این موهبت الهی فراهم نمود.
اما جایگاه خزر در مناسبات اقتصادی و اجتماعی و ورزشی و ... تنها گردشگری نیست و این دریا منشاء تحولات گسترده اقتصادی با جدی گرفتن زیرساخت های توسعه محوری نظیر اقتصاد در حوزه آبزیان، اکتشافات دریایی، ورزش های آبی، تجهیزات آبی، سفرهای دریایی، تجارت با کشورهای همسایه و ...خواهد بود.
در چنین شرایطی به نظر می رسد اکو توریسم ملی دریای خزر و ظرفیت سازی در حوزه سرزمینی این دریا، نیازمند یک مدیریت واحد و تولیت منطقه ای با محوریت و راهبرد استان های شمالی کشور است. این مهم در قالب طرح انتخاب «شهردار خزر» و سه «شهردار دریا» مختص هر یک از استان های شمالی میسر خواهد شد.
جلوگیری از تصمیمات جزیره ای و پراکنده متولیان سه استان در حوزه سرزمینی دریایی به نحوی که علاوه بر توسعه اشتغال ، بیشترین عایدی و منفعت شامل بومیان و شهروندان این سه استان شود از اهداف تولیت واحد دریای خزر با داشتن یک شهردار واحد است. در حقیقت پس از انتصاب "شهردار بومی خزر" تصمیم گیری نهایی در خصوص استفاده از ظرفیت های گسترده خزر در ابعاد مختلف، حل مناقشاتی نظیر خلیج میانکاله، توسعه گردشگری در جزیره آشوراده و ... بر عهده این نهاد خواهد بود و قطعاً امور فوق با کمترین تنش و در کوتاه ترین زمان ممکن پیگیری خواهند شد و احکام این شهرداری مستقل و یکپارچه در این حوزه سرزمینی فصل الخطاب خواهد بود.
فراهم نمودن بستر ایجاد اشتغال با محوریت سکنه بومی، پاکسازی دریا و جلوگیری از ورود شیرابه و پسماندهای خانگی و صنعتی به دریا، تلاش در جهت جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی، استفاده بهینه از ظرفیت های اسکان نوین و بومی در جهت اسکان آبرومند و ایجاد درآمد مستمر، برنامه ریزی در جهت روان سازی ترافیک شهری و بین شهری، احداث پارکینگ های برون شهری و توسعه حمل و نقل شهری با سیستم مدرن، تلاش در جهت حمل و نقل دریایی مسافر از غربی ترین نقطه استان گیلان به شرقی ترین نقطه استان گلستان توسط قایق های پیشرفته و مدرن تفریحی و تجاری، برنامه ریزی در جهت توسعه پرورش و استحصال ماهیان خاویاری، ماهیان استخوانی و ...، برنامه ریزی در جهت توسعه اکتشافات در دریا با رعایت مسائل زیست محیطی، توسعه گردشگری غذایی، ورزشی و ماهیگیری، برگزاری جشنواره های غذاهای دریایی، رونق صنایع دریایی و مشاغل وابسته، توسعه ورزش های آبی و به تبع آن رونق اقتصاد این ورزش ها، نظارت بر احداث و توسعه مراکز مدرن طرح سالم سازی دریا و ... از مزایای اصلی و اهداف این استقلال محسوب می شوند که پیگیری و اجرای آنها به شهردار خزر تفویض اختیار شد.
از سویی داشتن نگاه یکپارچه به خزر ، جذب ردیف بودجه مستقل برای احیای تالابها، لایروبی رودهای منتهی به دریا، توسعه بنادر و طرح های سالم سازی، نظارت مستمر بر جلوگیری از ساخت و ساز های غیر قانونی، تمرکز استانداریها، شهرداری ها و سایر نهادها به امورات جاری استان و کم شدن بار دغدغه دریا از این نهاد ها و ... از دیگر مزایای اداری داشتن یک شهردار مستقل و واحد مستقر در یکی از استان ها و داشتن سه شهردار دریا در هر یک از استان های شمالی است که قطعاً باعث کاهش کاغذبازی های روتین و تنش های اداری و قدیمی موجود در عرصه دریا خواهد شد.
امید است استانداران، نمایندگان و مسئولان بلند پایه استان های شمالی بکوشند تا با ارائه پیشنهاد طرح یکپارچه سازی مدیریت خزر با انتصاب "شهردار خزر" در خصوص استفاده حداکثری از ظرفیت های گسترده دریای خزر، زمینه برای ایجاد اشتغال مولد با محوریت سکنه بومی، کاهش آسیب های اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی و استفاده حداکثری از ظرفیت های گسترده دریایی فراهم شود و هر چه سریعتر شاهد فروغ افق های روشن توسعه پایدار در شمال کشور باشیم.
- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای اسلامی منتشر نمیشود.
- نظرات بعد از ویرایش ارسال میشود.