c_300_250_16777215_10_images_000000000.jpeg

ترکمن سسی-تراژدی خونباری که در سرزمین منا رخ داد دنیا را شوکه کرد و سبب اعتراضات زیادی به نحوه مدیریت کنگره عظیم حج شد، در این فاجعه، بانوان اهل سنت حدود نیمی از آسیب‌دیدگان حادثه منا را تشکیل می‎دهند.

در فقه اهل سنت، آن دسته از خانم‌هایی که خودشان به مزدلفه رفتند باید خودشان رمی جمرات را به جا آورند، ولی آن‎هایی که به دلیل عذر شرعی «بیماری، پیری و...» نمی‎توانند بروند، می‎توانند به دیگران وکالت بدهند تا برای آنها رمی جمرات را به جا آورند. به همین دلیل آنهایی که وقوف اضطراری را به جا نیاوردند با کاروان‌های خود برای رمی جمرات رفتند که همین امر موجب شد تا در لیست جانباختگان منا، نیمی از زنان اهل سنت استان گلستان باشند.

در کاروان شهرستان گنبدکاووس که زائران آسیب شدیدی دیده بودند روحانی، معین و معینه همراه با زائران بودند که روحانی و معین نجات یافتند، اما معینه کاروان «مرجان نازقلیچی» درگذشت.

البته برخی از زائران این کاروان و یکی دیگر از کاروان‎های اهل سنت استان، کمی زودتر از بقیه حرکت کردند و تقریبا پس از خروج آنها، راه بسته شد و فاجعه اتفاق افتاد.

ناگفته نماند اگرچه بنا بر آنچه گفته شد تعداد زائران در روز عید قربان، کمتر از روزهای بعدی است اما به نوعی ازدحام زیاد است زیرا که مردان دوست دارند هر چه زودتر رمی جمرات و سپس قربانی را انجام دهند تا از لباس احرام بیرون بیایند.

در روز عید قربان معمولا یکی از خادمین کاروان همراه با زائران به جمرات نخواهد آمد و به قربانگاه می‎رود تا پیگیر امور قربانی زائران شود. از این رو برخی از زائران همراه با روحانی و برخی هم بدون خدمه به سمت رمی جمرات می‎روند که بعضا برخی از آنها در بین مسیر، راه گم می‎کنند. در این راستا دو مسئول کاروان حجاج از گلستان گوشه‎هایی از سوءمدیریت آل سعود را در گفت‎وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس روایت می‎کنند که خواندن آن خالی از لطف نخواهد بود.

امیرخانی: ازدحام جمعیت و عدم مدیریت دولت سعودی سبب فاجعه شد

عیسی امیرخانی مسئول کاروان حجاج زائران بیت‎الله الحرام از گلستان است که می‎گوید: زائران 160 نفره کاروان ما با صحنه فاجعه مواجه نشدند و خوشبختانه همه زائران این کاروان در سلامت کامل بودند، ما فقط صدای آمبولانس‎ها را می‎شنیدیم که حاکی از حادثه بود اما نمی‎دانستیم چه اتفاق یا فاجعه‎ای روی داده است.

امیرخانی ادامه می‎دهد: هر چه بود از سهل‎انگاری دولت سعودی حکایت داشت، آنها راه را بر روی زائران بسته بودند، دوربین‎های مدار بسته‎ای که در طول مسیر قرار داشت تمام صحنه‎ها را ثبت و ضبط کرده است، این فاجعه در ثانیه که اتفاق نمی‎افتد، بلکه بر اثر ازدحام و عدم مدیریت شاهد وقوع فاجعه می‎شویم.

وی می‎گوید: اگر این وضعیت به درستی مدیریت می‎شد، شاید فاجعه‎ای رخ نمی‎داد، بی‎توجهی و سهل‎انگاری خیلی زیاد بود، هم قبل از فاجعه و هم بعد از آن؛ دولت سعودی اگر از نیروهای امدادگر آموزش‎دیده بعد از وقوع حادثه استفاده می‎کردند یا از کشوهای دیگر کمک می‎گرفتند، یقینا این فاجعه غمبار رخ نمی‎داد.

این مسئول کاروان می‎افزاید: دولت سعودی مانع کمک‎رسانی نیروهای امدادی ایران شدند و این وضعیت چیزی جز سوءمدیریت نیست.

امیرخانی پیگیری مسئولان ایرانی در راستای پیگیری فاجعه منا را مطلوب خواند و از آنها خواست تا به عربستان فشار بیاورند تا دیگر شاهد وقوع چنین فجایع انسانی در سرزمین وحی نباشیم.

سلاق: مسئولان قاطعانه در برابر اتفاقاتی که در عربستان رخ داد، ایستادگی کنند

اسماعیل سلاق یکی دیگر از مسئول کاروان‎های حجاج گلستان بود که در گفت‎وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس می‎گوید: کاروان ما 160 نفر زائر داشت که همه زائران در صحت و سلامت کامل هستند و هیچ اتفاقی برای آنها نیفتاد.

وی می‎گوید: مسیری که ما برای رمی جمرات انتخاب کردیم خیابان جوهره بود که مسیر برای تردد بازتر بود، ما قبل از اینکه اتفاقی رخ دهد جمره را انجام دادیم و زمان برگشت فقط صدای آمبولانس را شنیدیم، مسیر ما با مسیر زائران آسیب دیده متفاوت بود.

سلاق می‎افزاید: ما وقتی داخل چادرهایمان رفتیم از ایران با ما تماس گرفتند که چنین واقعه‎ای در سرزمین منا افتاده است و آنجا بود که عمق فاجعه را فهمیدیم.

وی در خصوص چرایی وقوع این فاجعه می‎گوید: کمبود آب یکی از علت‎هاست و علت دیگر بر اساس آنچه که شنیدیم، این بود که در مسیر وقوع حادثه چندین ویلچری بودند و عوامل سعودی به جای اینکه جلوی ویلچری‎ها را بگیرند، مقابل همه زائران سد شدند و این مسئله سبب ازدحام جمعیت شد.

سلاق گرمای هوا و تشنگی را از دیگر دلایل افزایش تلفات انسانی برشمرد و گفت: ماشینی در کنار خیابان ایستاده بود که آب پخش می‎کرد و زائران برای رفع تشنگی و دریافت بطری آب به سمت آن ماشین می‌رفتند.

وی عدم برنامه‎ریزی دولت سعودی را دلیل وقوع این فاجعه دانست و بیان داشت: اگر سد معبر اتفاق نمی‎افتاد، شاهد بروز چنین فاجعه‎ای نبودیم، مسئولان باید قاطعانه در برابر اتفاقاتی که در عربستان رخ داده، ایستادگی کنند.

نوشتن دیدگاه

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
- نظرات بعد از ویرایش ارسال می‌شود.


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

 

ترکمن سسی

turkmensesi

تبلیغ

 

نوین وب گستر