ترکمن سسی-مطلب زیر به وسیله یکی از کاربران سایت جهت انتشار ارسال شده است.
چغندر قند محصولی زراعی است که تا دو سال قبل کشت آن در استان گلستان بسان انجام فعل حرام مورد عتاب وخطاب متولیان ومسئولان قرار می گرفت،دلایل کارشناسی از جمله مصرف آب بالا چون برنج که از این نظر چغندر قند را برادر برنج می نامیدند دلیل وجود چنین دیدی بود. برنج همان محصولی است که سیاست های فعلی جهاد کشاورزی آن را در حال خارج کردن از الگوی کشت منطقه است.
متوسط مصرف آب در برخی محصولات زراعی در ایران وجهان به شرح زیر است.(منبع وبلاگ الگوی مصرف به آدرس www.olgoyemasraf88.rasekhoonblog.com)
مصرف آب گندم در جهان 4500 الی 6500 متر مکعب در هکتار و در ایران 6400 متر مکعب.
مصرف آب خربزه در جهان 7000 الی 10500 مترمکعب در هکتار و در ایران 17900 متر مکعب
مصرف آب چغندر قند در جهان5500 الی7500 مترمکعب در هکتار و در ایران 10000 الی 18000 مترمکعب
مصرف آب برنج در جهان 4500الی 7000 مترمکعب در هکتار ودر ایران 10000الی 18000 مترمکعب
مصرف آب نی شکر در جهان 15000 الی 18000 مرمکعب ودر ایران 20000 الی 30000 متر مکعب
مصرف آب ذرت در جهان 5000 الی 8000 مترمکعب ودر ایران 10000 الی 13000 مترمکعب
از دیگر دلایل کارشناسی ممنوعیت کشت چغندر قند در شهرستان گنبد میزبانی آفات مشترک و عدم دسترسی سریع به کارخانجات فراوری محصول می باشد.
دسترسی سریع محصول چغندر قند به مراکز فراآوری یکی از فاکتور اصلی در جهت جلو گیری از افت محتوای قند ریشه چغندر قند است.چون چغندر قند محصولی است که براساس میزان قند موجود در آن (درصد قند) خریداری میشود.
فاکتورهای مهمی از جمله عملیات زراعی در بهبود کمی وکیفی قند موجود در ریشه تاثیر دارد.به عنوان مثال مصرف کود ازته موجب رشد محصول شده و قند هم افزایش می یابد ولی به علت بالا بودن میزان ازت ریشه چغندر، استحصال قند را دچار نقصان می کند که از آن به ازت مضره یاد میکنند.
در این مجال در صدد آن نیستیم که کشت و کار چغندر را توضیح دهیم. ولی به جریان طراحی کشت چغندر در الگوی کشت منطقه باید حساس شویم.
کشت چغندر قند در مناطقی که کشت آن را توجیح می کند حتما دارای مزایایی از قبیل کشت وکار مکانیزه،قرارگرفتن در تناوب با محصولات دیگر ازجمله گندم،تاثیرات زیاد در پوک کردن خاک،افزایش ماده آل خاک مشابه افزودن کود حیوانی است.
در خصوص آزاد سازی کشت چغندر در منطقه این موضوع در ذهن متبادر می شود که نظرات کارشناسی ارائه شده در ممنوعیت کشت چغندر مغرضانه بوده و از این لحاظ کشاورزان منطقه را از درآمد هنگفتی محروم کرده اند،اگر نظرات کارشناسی ناظر بر ممنوعیت چغندر درست بوده ، پس تروج کشت آن صرفا دستوری است.
متولیان امر باید پاسخگو باشندکه در این مدت چند ساله چه اتفاقی رخ داده است که اوضاع اکوسیستمی منطقه را به سمت کشت چغندر قند دگرگون ساخته اند. آیا ذائقه حشرات آفت تغییر یافته و به این ترتیب چغندر میزبانی حشرات آفت را از دست داده است یا قرار است معجزه ای رخ دهد وبا کشت چغندر میزان ریزش نزولات جوی افزایش یافته به ذخایر سدها افزوده شود.
در دنیای امروز ثابت شده است که برنامه ها بخصوص برنامه های مرتبط با روستا به حالت دستوری جواب نمیدهد و کار ترویج هر محصول به صورت پایلوت در مقیاس کوچک پایه ریزی گردد.برنامه های خلق الساعه در رابطه با اصلاح الگوی کشت مطمئنا به صلاح منطقه ما و کشور نخواهد بود.
- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای اسلامی منتشر نمیشود.
- نظرات بعد از ویرایش ارسال میشود.