ترکمن سسی-مدیرکل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری استان گلستان گفت: کشتی میاوندی و مهارت پلاس بافی ترکمن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیدند.
به گزارش خبرنگار ترکمن سسی به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری گلستان، ابراهیم کریمی اظهار داشت: کشتی میاوندی شهرستان گرگان از قدمت تاریخی 3 هزار ساله برخوردار است و ورزشی است 2 نفره که کشتیگیران با گرفتن شال یکدیگر به رقابت میپردازند و از ورزشهای سنتی استان گلستان به شمار میرود.
وی با اشاره به اینکه کشتی در لغت به معنی شال بوده تصریح کرد: براساس البسه متداول در این دیار شال به معنی عمامه و سربند است و یکی از اجزای پوشاک سنتی متداول میان مردم خطه گلستان به شمار میرود.
مدیرکل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری استان گلستان ادامه داد: کشتی با شال به صورت تن به تن و ورزشی رزمی محسوب میشود که در همه کشورهای جهان به اشکال گوناگون و با نامهای مختلف رواج داشته، از جمله استفاده از این ورزش در آسیای میانه با عنوان آلیش و در میان قوم ترکمن با عنوان گورش مشهور است.
وی درباره پیشینه شال اظهار کرد: پیشینهای که در خصوص شال ذکر شده، منسوب به ایران باستان است و براساس این بینش ورزش مذکور اقتباسی از آئین سدره پوشی بوده که در مراسم شال یا گستی(کشتی) به کمر فرزندان خردسال یا پسرانی که به سن تکلیف رسیده بودند، میبستند.
کریمی افزود: براساس روایتهای ذکر شده توسط پیشکسوتان و مورخان قدمت شال را به شکل امروزی به دوران صفویه نسبت می دهند.
وی اظهار داشت: رقابتهای این رشته بیشتر در مراسم آئینی جشن خرمن، عروسیها، مناسبتهای مذهبی– ملی، میدانگاههای تاریخی و زیارتی برگزار میشده است.
کریمی گفت: میراث فرهنگی ناملموس این کشتی را با عنوان کشتی میاوندی از انواع کشتیها با شال در گرگان و حومه به شماره 1155 در آخرین جلسه شورای ثبت در سال 94 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رساند.
مدیرکل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری استان گلستان همچنین با اشاره به ثبت مهارت بافت پلاس ترکمن در فهرست آثار ملی کشور اظهار کرد: مهارت پلاس بافی ترکمن نوعی دست بافته داری است که توسط قوم ترکمن بافته می شود و دارای نقوش هندسی و انتزاعی می باشد که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
وی گفت: پلاس نوعی گلیم پشمی یک رو است که غالبا بعنوان زیر انداز بکار می رود و از معروفترین بافتهای ناحیه ترکمن صحرا است که در نواحی آن منطقه این نوع بافت را پالاس مینامند.
کریمی افزود: هم اکنون بافت پلاس در مناطق ترکمن نشین استان گلستان از جمله گنبد،کلاله،آق قلا،بندر ترکمن،مراوه تپه،گمیشان در قالب زیر انداز،پشتی و عناصر تزئینی بافته می شود.و همچنین در یزد و سایر نقاط ایران بویژه عشایر هم رواج دارد.
مدیر کل میراث فرهنگی ،میراث فرهنگی و صنایع دستی با بیان اینکه پلاس یکی از معروفترین بافتههای داری منطقه ترکمن به شمار میرود، تصریح کرد: این اثر به عنوان میراث ناملموس استان به شماره 1163 در آخرین جلسه شورای ثبت کشور در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای اسلامی منتشر نمیشود.
- نظرات بعد از ویرایش ارسال میشود.