c_300_250_16777215_10_images_947_1c122eb2-5ef3-42b5-971f-96f4a43d08a0.jpeg

 

ترکمن سسی - موسی جرجانی پژوهشگر موسیقی نواحی کشور، به مناسبت برگزاری اولین کنسرت مسعود مفیدی در گنبدکاووس؛ در گفتگویی اظهار کرد: خلاقیت و جذابیت در آثار "مسعود مفیدی" موج می زند و ذائقه موسیقیایی نسل جوان تغییر کرده است.

 

به گزارش آرنا پرس، فرصتی دست داد تا در حاشیه کنسرت موسیقی "مسعود مفیدی" در محضر استاد موسی جرجانی مولف، محقق و پژوهشگر موسیقی نواحی کشور باشیم.
 استاد موسی جرجانی در بسیاری از حوزه های فرهنگی و هنری تحقیق و پژوهش دارد. از موسیقی گرفته تا آداب و رسوم ترکمن، دانشنامه مختومقلی فراغی، دانشنامه موسیقی ترکمن، نقش ترکمن ها در دوران دفاع مقدس، همه و همه این پژوهش ها و تحقیقات برای اعتلای فرهنگ و ادب و معرفی به نسل جوان می باشد.
موسی جرجانی درخصوص حضور خود در کنسرت مسعود مفیدی در گنبدکاووس گفت: خیلی وقت بود کنسرت نیامده بودم، اما با وجود مشغله کاری با کمال میل حضور پیدا کردم.
هنرمند واقعی در راستای اعتلای ارزش‌های فرهنگی و ادبی جامعه حرکت می‌کند و آثار فاخر هنری می توانند نقش مهمی در اعتلای فرهنگ جامعه داشته باشند.
خودم همیشه به دنبال سوژه های ناب و اولین ها هستم و به خاطر اینکه کنسرت مسعود مفیدی هم برای اولین بار بود که اجرا می شد، حضور پیدا کردم.
هنرمند خلاق با هنر و استعداد خود طوفانی در قلب و دل انسان به وجود می‌آورد و معتقدم هرگز نمی‌توان در برابر اعجاز موسیقی ترکمن بی‌تفاوت بود و یا به‌ آسانی از کنارش گذشت.
امروز ذائقه موسیقیایی نسل جوان تغییر کرده است و به نوعی می توان که خلاقیت و جذابیت در آثار مسعود مفیدی موج می زند و با خلاقیت خود، فرهنگ و ادب تركمن را به شیوه موسیقیایی به نسل جوان معرفی می كند.
این راهم باید عرض کنم که هنرمند واقعی باید به علاقمندان و مشتاقان خود انرژی منتقل کند و واقعا من نیز از این اجرا کلی انرژی گرفتم تا برای تحقیقات و تالیف های آینده آماده تر و پرانرژی تر باشم.
سوال) استاد جرجانی شما عمر و جوانی خود را در راه اعتلای فرهنگ، ادبیات و هنر ترکمن صرف کردید و ماحصل آن تالیف بیش از 60 الی 70 عنوان کتاب از پژوهش هایی است که انجام دادید.
در جامعه شما را به عنوان یکی از دلسوزان فرهنگ و ادب می شناسند.
چه توصیه ای برای هنرمندان، جوانان و فعالان عرصه فرهنگ و هنر ترکمن دارید که به تازگی به این عرصه پا گذاشتند یا در میانه راه هستند تا بتوانند گام های درست و موفقی بر دارند؟

جواب) یکی از وظایفی که جوانان ما به عنوان یک وظیفه می بایستی ادای دین کنند، این است که راه گذشتگان خود را فراموش نکنند.
در این مسیر باید بزرگان موسیقی ترکمن را بشناسند و پیگیری و بررسی کنند که چه علتی باعث ماندگاری آهنگ و صدای آنها پس از 100 ها سال شده است که هنوز هم مردم آن را دوست دارند.
یعنی می توان گفت، دیمی و لحظه ای یاد نگیرند و باید از عمق وجودشان به این هنر وارد شوند و روی بیاورند.
اگر با عمق دل وارد این عرصه شوند و به آن عشق بورزند و بپردازند، نتیجه آن اثربخشی و ماندگاری آن خواهد شد.
هنرمند جوان، تعقیب کننده راه بزرگان موسیقی باشد و آن را قطع نکنند.
زندگی ما همانند کاروانی است که در جلوی آن افراد آگاه، شخصیت ها، اندیشمندان و بزرگان حرکت می کنند و جوانان و آینده داران نیز می بایستی با آنها همدل، هم پا و همگام، روبه جلو حرکت کنند.
مختومقلی شاعر و عارف نامدار ترکمن ایران زمین می گوید "تا عشق نباشد چراغی روشن نخواهد شد"و"اگر عشق باشد گرگ های بیابان به زوزه می افتند".
جوانان ما در گام اول وظیفه دارند، اصالت خودشان و همچنین فرهنگ و آداب و رسوم خود را حفظ و نگه دارند.
من همیشه تلاش کردم که آداب و رسوم و فرهنگ گمشده و گذشته ترکمن را دوباره احیا کنم و به نسل جوان و علاقمندان عرضه کنم.
امروز خداوند متعال را شاکرم که جوانان و دانشجویان ترکمن در سوژه ها، تحقیقات، مطالب و پایان نامه های خود از کتاب ها و تحقیقات من برای علمی شدن موضوعات و داشته هایشان، بهره برداری می کنند.
قطعا اگر موسیقی ترکمن با علم و دانش موسیقی همراه و همگام پیش رود، ماندگاری آن بیشر خواهد شد.
سوال) ما هنرمندان دیگری در سایر عرصه ها و حوزه های مختلف داریم.
چه توصیه ای به سایر هنرمندان دارید که رشد آنها باعث رشد و اعتلای ادبیات و فرهنگ ترکمن است؟

جواب) هنر بیانگر حقایق زندگی است که از طریق هنرمند ارائه می گردد.
سایر رشته های هنری برای جامعه لازم بوده که آن هنر به وجود آمده است و می توان گفت که هنر برگرفته از تاریخ گذشتگان برای نسل امروز است.
امروز عرصه فعالیت برای همه هنرمندان مختلف میسر و فراهم است. امروز نسل جدید با زمانه جدید روبرو است.
همه هنرمندان دست به دست هم و در عرصه های گوناگون باید تلاش و سعی کنند که داشته های قلبی و عشق و علاقه خود را در قالب هنر تخصصی خودشان، بیان و عرضه کنند.
می توان گفت که داشته ها، بیان خوبی ها و تلخی ها، همه و همه در قالب هنر تراوش پیدا می کند و بیان کننده زندگی اجدادمان است.
امروزه توانایی بشر برای خلق آثار جدید لازمه پیشرفت آن هنر است.
در برخی مواقع یکی از آسیب های هنر و هنرمندان، نداشتن وحدت و همدلی بین هنرمندان برای ارائه آثار فاخر و ارزشمند است.
قطعا محبت، همدلی و همراهی هنرمندان باعث ماندگاری و اثربخشی هنر خواهد شد.
هنرمندان واقعی باید بدانند که تخریب و ضعیف کردن یکدیگر یعنی تضعیف و ضربه زدن به خودشان است.
به عنوان مثال همین کنسرتی که امروز مشاهده کردیم.
خلاقیت، آهنگسازی، تنظیم مناسب، همخوانی و تناسب بین اعضای گروه و وجود حس و همراهی و تعامل بین اعضای گروه که تاثیر آن به شنونده منتقل می‌شود.
دیدیم که چندین و چند نفر و هر کدام در یک بخش برای ارائه یک کار خوب و مورد پسند تلاش کردند.
لازم بود حتی یک نفر از این مجموعه کار خورد را به درستی انجام ندهد و اگر کارش را درست انجام نمی داد و همدلی بین سایر اعضای گروه وجود نداشت، کاری بی اثر و ناهماهنگ ارائه می شد که کل اثر و کل زحمات مجموعه را به هدر می داد و از ارزش آن کم می شد.
پس می توان نتیجه گرفت که شرط اول زندگی، پیشرفت و موفقیت در عرصه هنر و هنرمند، همدلی و وحدت در ارائه کار فاخر و ارزشمند است.
سوال) می توان گفت که مسعود مفیدی در تنظیم آهنگ فردی خبره و ماهر بود و سختی ها و زحمات فراوانی متحمل شد که امروز تبدیل به "مسعود مفیدی" شد. اگر هرگونه صحبت یا حرفی با مسعود مفیدی دارید، بیان کنید؟

جواب) بسیار به کار و ارائه هنر شما مسعود مفیدی، علاقمند شدم.
چون در این میدان گام گذاشته اید از شما انتظارات زیادی دارم و مسئولیت شما سنگین خواهد بود.
انتظار دارم که اصالت موسیقی ترکمن را از یاد نبرید و از آن در تولیدات، آهنگ ها و سروده های خود استفاده کنید.
هرچقدر به تاریخ گذشته موسیقی ترکمن مراجعه کنید و آنها را احیا کرده و مطابق با شرایط روز و سلیقه جوانان منتقل کنید، قطعا اثرهای شما هم ماندگار خواهد شد و خدمت بزرگی در حق موسقی ترکمن خواهید کرد.
بنا به گفته اندیشمندان و نخبگان، موسیقی ترکمن هیچوقت از بین نخواهد رفت، چون پشت سر آن هنرمندان و بزرگان زیادی بودند که با جان و دل در این عرصه، کار و تلاش کردند.
قطعا باید تلاش زحمت زیادی متحمل شد تا بتوان محصول متفاوت و تاثیرگذاری برای نسل جوان ارائه دهید.
ما همانند پروانه ای باید باشیم که دور شمع زندگی می چرخیم. باید بسوزیم و نگذاریم نور آن خاموش شود و خودمان را برای نسل آینده فدا کنیم.
یادم می آید موقعی که دانشجو بودم برای تهیه یک کتاب منبع ترکمن شناسی از رشت تا تهران رفتم و با زحمات فراوان توانستم فقط یک کتاب پیدا کنم. آن روز به خودم گفتم خدایا به من قدرتی بده تا یک روزی بتوانم با کتاب هایی که می نویسم و تحقیق و پژوهش هایی که انجام می دهم، بتوانم جواب نسل جوان را بدهم.
من امروز به آن آرزویم رسیدم و انتظار دارم شما هم طوری عمل کنید که بتوانید داشته های گذشته و بسیار ارزشمندمان را زنده کرده و متناسب با شرایط زمان، به نسل جوان ارائه دهید.
ما فرهنگ غنی و داشته های ارزشمند و باقدمتی داریم. به نحوی که سرتاسر جهان از پس مایه های هنری موسیقی ترکمن استفاده کردند.
ما تاریخ مدون و مکتوب داریم. امروز نسل جوان ترکمن فکر نکنند که بدون تاریخ و فرهنگ هستیم.
ما در طول دوران ها، هنرمندان، دانشمندان و نخبگان بزرگی در زمانه خود داشتیم که حرفی برای گفتن داشتند.
مسعود جان مفیدی؛ شما هم تلاش کنید و آهنگ هایی به یادگار بگذارید که نسل آینده از شما به نیکی یاد کند و آهنگ و صدای شما عالم گیر و ماندگار گردد به نحوی که شاگردان شما نیز پیرو و دنباله رو راه شما باشند و افتخار کنند که شاگرد استاد مسعود مفیدی هستند.
موسی جرجانی در بخش پایانی سخنان خود با بیان اینکه، موسیقی ترکمن جزئی از آداب و رسوم، آئین و باورهای ترکمن ها می باشد، افزود: هر قطعه آهنگ موسیقی ترکمن بیانگر گوشه‌ای از تاریخ و فرهنگ نانوشته ترکمن می باشد که به‌عنوان "موسیقی مقامی" شناخته می‌شود و با آلات خاص خود توسط هنرمندان، باغشی ها، خوانندگان و نوازندگان اجرا می‌شود.
امروز صدای پای تاخت اسب‌های چابک در صحرا و ضربه‌های دستان زنان و دختران قالیباف بر تاروپود قالی، صدای یکنواخت پاروی ماهیگیران در تلاطم امواج دریای خزر و بالاخره ضربه‌های دستان نوازنده دوتار و آلات موسیقی ترکمن، همه صداها در یک‌سو و هماهنگ با یکدیگر زندگی ترکمن را روایت می کنند.
گفتنی است، موسی جرجانی محقق، نویسنده، پژوهشگر و همچنین عضو پيوسته كانون پژوهشگران موسيقي نواحی كشور و مسئول انجمن موسیقی بسیج هنرمندان استان گلستان می باشد که می توان از کتاب های:
1- پژوهشی در موسیقی سنتی ترکمن، 2- موسیقی آیینی ترکمن، 3- نی نوازان ترکمن، 4- پرواز بدون دوتار (داستان زندگی شهید هنرمند ترکمن بایرام محمد خیوه‌ای)، 5- نغمه‌هاي عاشقان (مجموعه اشعار ترکمنی دوران دفاع مقدس که کتاب برتر سال 86 شد)، 6- سحرينگ آوازي (مجموعه شعر شاعران تركمن)، 7- نظرلي محجوبي نوازنده چيره‌دست تركمن، 8- خوجه بخشي نوازنده تركمن، 9- نواهاي روح‌نواز (مجموعه لالائي‌هاي ايران با همكاري هوشنگ جاويد)، 10- سوغات مختومقلي (مجموعه اشعار برگزيده و ترانه شده شاعر)، 11- بزرگان موسيقي تركمن، 12- دوردلمه‌ها (مجموعه لالائي‌ها و آواز‌هاي زنان و دختران تركمن با ترجمه فارسي و آوانگاري) و کتاب دانشنامه موسيقي تركمن در دو جلد با 1200 صفحه، را از جمله آثار و تالیفات استاد موسی جرجانی، درخصوص موسیقی ترکمن اشاره کرد.

🎥📸 فیلم و عکس / فرشید کلته

✍ تهیه و تنطیم / سونا جرجانی

 

نوشتن دیدگاه

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
- نظرات بعد از ویرایش ارسال می‌شود.


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

 

ترکمن سسی

turkmensesi

تبلیغ

 

نوین وب گستر