ترکمن سسی : در یک ساله اخیر ظهور و گسترش استفاده از ظرفیت فضای مجازی دربستر شبکه های اجتماعی ، تحولات قابل توجهی را در پیرامون ما ایجاد کرده است .
برخی از صاحب نظران علوم ارتباطات اعتقاد دارند که سرعت و حجم تغییرات ایجاد شده در زمینه وسایل ارتباط جمعی در یک دهه اخیر به اندازه تغییرات ایجاد شده درحوزه ارتباطات در کل تاریخ بشریت بوده است .همین گسترگی نیز باعث درگیری اقشار و بخشهای مختلف جامعه با جنبه های مختلف ارتباط گیری مجازی شده است .
در مورد فواید و مضرات فضای جدید ایجاد شده در زمینه های اجتماعی و فرهنگی مباحث زیادی مطرح است. اما در یک جمع بندی کلی می توان گفت که ظرفیت های مجازی ایجاد شده در سالهای اخیر را نمی توان یکسره مثبت ومفید یا یکسره منفی و مضر دانست .
یکی از جنبه های جدید ارتباط گیری مجازی بستر شبکه های مجازی است .این بستر که در قالب نرم افزارهای مختلف ظهور کرده است به سرعت گسترش یافته و امروز به فراگیرترین ابزار ارتباط گیری افراد تبدیل شده است .
در مناطق ترکمن نشین ما هم در یک ساله اخیر در قالب نرم افزارهای مختلف در زمینه استفاده از شبکه های اجتماعی روند سریع و عجیبی اتفاق افتاده است .عجیب از این جهت که برخی از صاحب نظران اعتقاد داشتند، سرعت ورود این گونه ابزارها در جوامع نیمه سنتی مثل جامعه ما ترکمنها با سرعت کمتری رخ می دهد.اما بر خلاف این ارزیابی ها این ابزارها و استفاده از شبکه های اجتماعی به سرعت در غالب مناطق ترکمن نشین رواج پیدا کرد و امروز به جرات می توان گفت که گستره پوشش آن همه جایی و همه گیر شده است .
یکی از حوزه هایی که در بستر این شبکه ها و نرم افزارهای مورد استفاده در آن به سرعت مورد توجه قرار گرفت قابلیت ایجاد گروههای مختلف و بحث جمعی افراد در فضای این گروههاست .قابلیتی که به سرعت مورد توجه غالب کاربران قرار گرفت .در این گروهها نیز موضوع انتخابات به یکی از محورهای اصلی فعالیت فعالان ما تبدیل شد .
حضور و فعالیت افراد در فضای گروههای انتخاباتی در شش ماهه اول سال جاری بسیار پررنگ بود و بر اساس همین شرایط برخی از فعالان بر این اعتقاد بودند که گروههای اجتماعی ایجاد شده در بستر فضای مجازی یکی از عوامل اصلی تاثیرگذار در انتخابات مجلس دهم خواهند بود .روند فعالیت های این گروهها در شش ماهه نخست نیز موید این ادعا بود .
اما هر قدر که به نیمه دوم سال نزدیک شدیم ،بر خلاف پیش بینی های انجام شده این گروهها جذابیت گذشته خود را از دست داده اند و فعالان تمایل کمتری به صرف وقت خود در فضای این گروهها نشان دادند. .علت این روند چیست ؟
بنظر می رسد دلایل متعددی برای درک فضای رخوت و کم اثری حاکم بر فضای گروههای انتخاباتی در بین ترکمنها وجود دارد .ذیلا به مهم ترین آنها اشاره می گردد:
• فروکش کردن تب اولیه استفاده از شبکه های اجتماعی در بین کاربران و عبور از فضای هیجانی ایجاد شده در زمینه عضویت و فعالیت افراد در گروههای مختلف.
• فقدان روحیه تحمل پذیری در نزد برخی از افراد که در مواقعی مباحث گروهها را به سمت نامناسبی سوق می دهد.
• سوء استفاده برخی از افراد از فضای گروهها برای تسویه حساب شخصی با افراد دیگر و تخریب آنها در فضای مجازی .
• تمایل غالب فعالان به سمت کاندیدای خاص مد نظرخودشان که تجمیع نظرات ورسیدن به سرفصل های مشترک تعامل را برای اعضای گروهها مشکل ساخته است .
• آثار مخرب حضور افراطی افراد در گروههای مجازی بر محیط خانواده ها و شکایت اعضای خانواده از تاثیرات سوء فعالیت در این فضا ها درمناسبات عادی اعضای خانواده.
• عدم تسری مباحث و جریان سازیهای ایجاد شده در فضای گروهها به درون جامعه و در بین اقشار عادی جامعه و مشکل سنتی و قدیمی عدم ارتباط مناسب اقشار فرهیخته جامعه با اقشار دیگر.
• تعدد و تکثر گروههای انتخاباتی که در برخی از اوقات باعث سردرگمی افراد شده و فعالیت همزمان در همه را غیرممکن نموده است .
• و دهها دلیل دیگر که از حوصله این بحث کوتاه ما خارج است .
در نهایت بنظر می رسد گروههای اجتماعی فعال در زمینه انتخابات در صورت عدم اصلاح روندها و مسیرهای اشتباه طی شده در ماههای اخیر به تدریج از شرایط فعلی هم کم اثرتر شده و بار دیگر همان ابزارهای سنتی جریان سازی اجتماعی نقش اول را در انتخابات مجلس دهم ایفاء خواهند کرد .
- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای اسلامی منتشر نمیشود.
- نظرات بعد از ویرایش ارسال میشود.