ترکمن سسی :پدیده ریزگردها و هجوم چند باره آنها از مناطق مرزی و شمالی به شهرهای مرکزی و بزرگ استان در ماههای اخیر به موضوع بحث محافل مختلف تبدیل شده است .
تا چند سال گذشته بحث بر روی امکان پذیری وقوع این پدیده در استان سرسبز گلستان شاید قدری دور از ذهن می آمد .اما در شرایط کنونی این پدیده نامطلوب با همه عوارض و جنبه های منفی آن مهمان استان شده است .
بر اساس بررسی کارشناسان منشاء بخش اعظم ریزگردها در استان گلستان از مناطق شمالی دو شهرستان آق قلا و گمیشان و مناطق خشک و بیابانی این مناطق است.شدت وقوع آن نیز در برخی از مواقع در حدی است که زندگی عادی شهروندان را با مشکلاتی مواجه کرده است .
در شرایط کنونی سوال مهم و اساسی در رابطه با این پدیده این است که علت اصلی بروز این شرایط چیست و راهکار مقابله با آن کدام است ؟
درپاسخ به سوال اول اکثریت قریب به اتفاق کارشناسان بر این اعتقاد هستند که تغییرات اکولوژیک و وقوع پدیده خشکسالی در سالهای اخیرمهم ترین عامل ظهور این مشکل در سطح استان است .
در رابطه با منشا شروع این پدیده برخی از کارشناسان نگاه داخلی به مناطق مرزی در شمال استان داشته و برخی دیگر نیم نگاهی نیز به شرایط نامناسب پوشش گیاهی در آن سوی مرزهای بین المللی دارند.
برای برسی این مساله با چند نفر از کارشناسان حوزه کشاورزی و هواشناسی استان هم صحبت شدیم .این کارشناسان بر این اعتقاد بودند که مهم ترین عامل وقوع پدیده ریزگرد در استان گلستان خالی شدن مناطق مرزی در بخشهای نیمه بیابانی استان از حضور و سکونت دامداران بوده است.
به باور این کارشناسان در دهه های گذشته سکونت گروههای دامدار در صحراها و بیابانهای شمالی استان باعث می گردید که به علت جریان طبیعی امور مراتع شمالی استان آباد و دامداران نیز با بردن دامهای خود در این مراتع به آباد ماندن طبیعی این مراتع کمک می کردند .
اما در سالهای اخیر وقوع پدیده خشکسالی باعث شد که بخش قابل توجی از دامداران به علت مشکلات تامین آب برای دامهای خود، مراتع و بیابانهای شمالی استان را ترک نمایند .نتیجه این رفتارنیز متروک و در نهایت لم یزرع ماندن اراضی وسیعی از زمینهای شمالی بوده است .
بنابراین علت اصلی وقوع پدیده ریزگرد برهم خوردن نظم سنتی امور در مراتع شمالی استان بوده است .علت مهم این برهم خوردن نظم نیز وقوع خشکسالی و مشکلات ایجاد دشده برای تامین منابع آبی دامداران است.
کارشناسان حوزه کشاورزی اعتقاد دارند راهکار اصلی حل این مساله نیز احیای مراتع خشک شده استان در اراضی شمالی در چارچوب یک طرح ضربتی است .طرحی که امیدواریم با عنایت مسئولان و قبل از این که ابعاد و پیامدهای منفی این پدیده گریبانگیر سایر مناطق استان شود در دستور کار قرار گیرد.امیدواریم با توجه به اینکه این ریزگرها حامل گرد و خاک زمین های شور شمالی هستند که باعث کاهش بازدهی زمین های کشاورزی در سایر مناطق می گردد،برنامه ریزی در این زمینه حکم نوشدارو پس از مرگ سهراب را پیدا نکند.
دیدگاهها
ترکمن سسی:لطف بفرمایید شما توضیح دهید .