ترکمن سسی-تا زمانی که توسعه صنایع دستی برای مسئولان استانی تبدیل به یک دغدغه نشود نمیتوان انتظار حمایت از هنرمندان و سودآوری در این بخش را داشت.
به گزارش خبرنگار ترکمن سسی به نقل از فارس،در حالیکه به اعتقاد کارشناسان، صنایع دستی بعد از نفت پردرآمدترین کالای صادراتی محسوب میشود و یکی از بخشهای مهم اقتصادی و فرهنگی در هر کشور حوزه صنایع دستی و هنرهای سنتی است که ابزاری قابل توجه برای صادرات کالا، اشتغالزایی، جذب توریسم و بالا بردن سطح تولید ملی به شمار میآید اما در کشور ما و خاصه در گلستان به این امر توجه خاصی نمیشود و این حوزه در پس نگاه سنگین مسئولان استانی به ورطه فراموشی سپرده شده است.
بدون شک وجود قومیتهای مختلف در استان گلستان میتواند تنوع بسیاری در صنایع دستی ایجاد کند که این امر به نوبه خود به ایجاد اشتغال پایدار و افزایش درآمد استان در بازارهای داخل و خارجی کمک بسزایی میکند اما بیتوجهی به این امر باعث شده تا برخی رشتههای صنایع دستی رفته رفته منسوخ و رشتههای دیگر رونق گذشته خود را از دست بدهد.
صنایع دستی دغدغه مسئولان استانی نیست
یک کارشناس صنایع دستی استان در گفتوگو با خبرنگار فارس از گرگان، در رابطه با تأثیر صنایع دستی بر رشد اقتصادی استان گلستان گفت: زمانی که واژه صنایع دستی را میشنویم دو نکته در ذهن خطور میکند بخشی از آن مربوط به مصادیق هویتی ماست در واقع صنایع دستی مصادیق افتخار تمدنی برای ما محسوب میشود که از سالیان گذشته شیوه درست کردن آن نسل به نسل به دست من و شما رسیده است بنابراین باید از این هویت و افتخار به درستی حمایت شود.
زینب اسدی افزود: اما بخش دیگری از صنایع دستی مربوط به بحث اقتصاد و درآمدزایی آن است که با تولید و فروش صنایع دستی در اقتصاد خانوار و شخص تأثیرگذار خواهد بود و باعث ایجاد یک درآمد ولو اندک خواهد شد. اما متأسفانه توان اقتصادی و ظرفیت تولید صنایع دستی برای همه مردم به خصوص بانوانی که به دنبال شغل هستند معلوم نشده است.
وی ادامه داد: در سالهای گذشته تنها به شعارهایی در رابطه با تأثیر صنایع دستی بر اقتصاد و ارزآوری استان بسنده کردهایم در حالی که در تخصیص و اعتبارات به این بخش اقدام خاصی انجام نشده است چرا که در اسناد راهبردی و بالادستی استان برای اشتغالزایی در حوزه صنایع دستی تعریفی وجود ندارد در برنامه پنجم توسعه اتفاق خاصی در این حوزه رخ نداد بنابراین مشاهده میشود که در اسناد بالادستی جایگاهی برای صنایع دستی تعریف نشده است.
این کارشناس با بیان اینکه در حوزه صنایع دستی، استان گلستان قابلیتهای بیشماری دارد، گفت: استان گلستان رتبه سوم تولید ابریشم در کشور را دارد از طرفی شهرستان مینودشت و رامیان قطب تولید ابریشم استان هستند حال ما در این حوزه تنها به ایجاد یک کارگاه ابریشم بسنده کردهایم که این امر به تنهایی کار مهمی محسوب نمیشود.
اسدی بیان کرد: مشکلاتی از جمله نبود بازار فروش، بالا بودن قیمت تمام شده تولید صنایع دستی به دلیل گران بودن ماده اولیه، فراهم نبودن امکانات برای صادرات صنایع دستی به استانهای دیگر و بعضاً نداشتن کیفیت محصولات باعث شده تا توجه به این حوزه مورد غفلت واقع شود در حالی که اکثر این مشکلات با حمایت بخش دولتی و مسئولان استانی قابل حل خواهد بود.
وی گفت: برای توسعه صنایع دستی استان، ابتدا این بحث باید دغدغه مسئولان باشد تا زمانی که این موضوع برای مسئولان استانی تبدیل به یک دغدغه نشود نمیتوانیم انتظار حمایت از هنرمندان و سودآوری این بخش را داشته باشیم.
افتتاح بازارچه موقت صنایع دستی در تمام شهرهای گلستان
معاون صنایع دستی استان گلستان، در رابطه با اقدامات اداره کل میراث، صنایع دستی و گردشگری استان برای توسعه صنایع دستی در گفتوگو با خبرنگار فارس در گرگان اظهار کرد: سال گذشته مرکز تخصصی ابریشم در شهرستان رامیان افتتاح شد تا پایان سال جاری افتتاح مرکز تخصصی ابریشم در مینودشت و افتتاح مرکز تخصصی زیورآلات ترکمن را در دست اجرا خواهیم داشت.
سارا اخوت با بیان اینکه گردشگری یکی از محورهای توسعه استان است که در این بخش صنایع دستی نقش مهمی را در جذب توریست ایفا میکند به برنامههای اداره میراث در رابطه با دسترسی گردشگران به بازارهای صنایع دستی اشاره کرد و گفت: سال 1394 بازارچه دائمی صنایع دستی در گرگان افتتاح شد و در راستای توسعه صنایع دستی گلستان بازارچههای دائمی صنایعدستی در تمام شهرستانهای استان ایجاد میشود. همچنین تا سال گذشته در ایام تابستان بازارچه موقت صنایع دستی تنها در گرگان ایجاد میشد اما امسال با رایزنیهای انجام شده بازارچه موقت صنایع دستی در تمام شهرستانهای استان بعد از ماه مبارک رمضان ایجاد خواهد شد.
اعتبارات در بخش صنایع دستی کافی نیست
وی با بیان اینکه برای توسعه مشاغل خانگی در بخش صنایع دستی اعتبارات و تسهیلات خاصی در نظر گرفته نمیشود، گفت: بخش اعظمی از هنرمندان صنایع دستی را بانوان تشکیل میدهند چرا که این هنر با روحیه لطیف آنها سازگاری دارد بالطبع اشتغال بانوان در رشته صنایع دستی میتواند به رشد اقتصادی و درآمدزایی خانواده و استان کمک بسزایی داشته باشد با این وجود اعتبار و تسهیلات خاصی برای توسعه مشاغل خانگی وجود ندارد و اعتبارات تنها از طریق صندوق کارآفرینی امید به این بخش تزریق میشود.
معاون صنایع دستی استان خاطرنشان کرد: گاهی تسهیلاتی برای کمک به هنرمندان در تهیه مواد اولیه ارائه میشود که این میزان اعتبارات اصلاً کافی نیست با این وجود اداره کل میراث، صنایع دستی و گردشگری استان برای کمک به هنرمندان اقدام به برگزاری کلاسهای آموزشی در بخش تولید، بازاریابی و کاربردی شدن محصولات برای صادرات کرده است.
اخوت در خصوص سهم صنایع دستی در صادرات استان گفت: از آنجایی که بخش اعظمی از صادرات صنایع دستی به صورت چمدانی از مرز خارج میشود و به دلیل عدم مرکز تخصصی صادرات صنایع دستی آمار دقیقی از میزان سهم تولیدات صنایع دستی در صادرات وجود ندارد از سویی به دلیل نبود کارگاههایی با تولید انبوه در استان در حال حاضر بانک اطلاعاتی صنایع دستی استان تهیه نشده است.
در حالیکه استان گلستان از معضل بیکاری رنج میبرد و هر روز آمار تکان دهندهای از سوی مسئولان استانی در رابطه با بیکاری و درآمد سرانه پایین این استان بیان میشود لازم است مدیران استانی از پتانسیلهایی که در استان وجود دارد برای کاهش بیکاری استفاده کنند در واقع ظرفیتی که در اشتغال به کار رشته صنایع دستی وجود دارد شاید در هیچ صنعت دیگری نتوان دید با وجود آنکه در برخی از رشتههای صنایع دستی گاهی 100 برابر هزینه مواد اولیه ارزش افزوده ایجاد میشود اما به این هنر در بحث ایجاد اشتغال و ارزآوری کم توجهی میشود.
- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای اسلامی منتشر نمیشود.
- نظرات بعد از ویرایش ارسال میشود.