ترکمن سسی-مدیرکل امور عشایری استان گلستان گفت: در مجموع 21 هزار نفر عشایر ترکمن و کرد در استان گلستان شناسایی و ساماندهی شده است.
به گزارش خبرنگار ترکمن سسی به نقل از تسنیم، رضا علیپوری، صبح امروز در نخستین میزگرد تخصصی علمی مشترک فرماندهان مرزبانی خراسان شمالی و گلستان با رویکرد ارتقاء امنیت در شهرستان گنبدکاووس اظهار داشت: خوشبختانه تعامل خوبی بین مرزبانی و عشایر در استان گلستان وجود دارد.
وی عشایر ترکمن را یک هزار و 552 خانوار که شامل 9 هزار و 696 نفر و عشایر کرد را یک هزار و 978 خانوار برابر با 10 هزار و 991 نفر اعلام کرد و افزود: در مجموع نزدیک به 21 هزار نفر عشایر در استان گلستان وجود دارد.
مدیرکل امور عشایری استان گلستان 3 ویژگی عشایر را متکی معاش به دامداری، ساختار اجتماعی، ایلی و کوچ رو بودن دانست و گفت: اساس زندگی عشایر بر انسان- دام و مرتع است که مهمترین اساس عامل مرتع است.
علیپوری دام سبک را 745 هزار و 457 راس دانست و افزود: کل دام سبک و سنگین 760 هزار راس است. وی اظهار کرد: جامعه عشایری از بعد اقتصادی، فرهنگی و پدافند غیرعامل تاثیرگذار هستند و به عنوان یک فرصت و پتانسیل میتوان از آنان بهره جست.
مدیرکل امور عشایری استان گلستان گفت: ایلراههای شلمی- خشتلی و قازانقایه، ایلراههای مسیر تردد عشایر به 2 استان است که ایلراههای خشتلی و قازانقایه به علت نزدکی به مرز ترکمنستان مشکلاتی را به وجود آوردند و عشایر نه به علت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی بلکه تنها به علت دارا بودن مرتع خوب در کشور همسایه وارد مرز این کشور میشوند.
مدیرکل عشایر استان تصریح کرد: در سال گذشته به علت عدم ایلراههای مناسب که توسط افرادی تخریب و به کشت مبادرت میکنند به دامهای اکراد در مسیر راه قرار گرفته و بر اثر تصادف وسیله نقلیه به این دام ها، 350 راس آنها تلف شوند.
فرماندار ویژه شهرستان گنبدکاووس گفت: استان گلستان 145 کیلومتر مرز خشکی از وسعت بالای مرزی برخوردار است و مهمترین مشکل مرزنشینان ما کمبود آب است که این کمبود در وضعیت معیشتی و درآمد خانوار چه در موضوع کشاورزی و چه در بحث کاهش علوفه تاثیر منفی گذاشته و سبب استفاده از سطح بهرهبرداری منابع طبیعی شده است.
محمد حمیدی افزود: این عوامل و عوامل اقلیمی سبب ایجاد دعوا و نزاع بین عشایر شده و از آنجائیکه مرتع جوابگو این دام نیست چالشهای جدی در منطقه مرزی ایجاد کرده است.
وی گفت: باید با مقوله امنیت با دانش و هوشمندی برخورد شود و این جلسه میتواند در رفع چالشهای مرزنشینان و عشایر موثر باشد.
دیدگاهها